Zdrowa dieta nie obędzie się bez owoców. Gruszki można traktować na odchudzanie

Zdrowa dieta nie obędzie się bez owoców. Gruszki można podawać na odchudzanie, lecz oraz jako większość zdrowej, zbilansowanej diety ze powodu na ich prozdrowotne właściwości. Gruszki to owoce wielkie w Europie już z czasów prehistorycznych. O gruszkach pisał sam Homer w „Odysei”, a Juliusz Cezar wykorzystywał się uprawą tego gatunku w własnym ogrodzie. Gruszki, oprócz swych walorów smakowych, ma sporo zalet leczniczych. Między innymi gruszki wspomagają trawienie, przeciwdziałają zaparciom, obniżają ciśnienie naturze i zwiększają gojenie się ran. Warto zatem przyjrzeć się temu owocowi z bliska. 

Gruszki do Europy turysta ze starożytnej Persji. Na startu gruszki uprawiano właśnie na terenie antycznej Grecji, skąd trafiły do Rzymu, gdzie stały się „gwiazdą ogrodów”. Pomimo że gruszki były nasze od tak dawna, w Zachodniej Europie wyhodowano je dopiero na momencie XVII i XVIII wieku. Nowe gatunki gruszki stworzyły jej piękną promocję w wszelkiej Europie. Największymi plantacjami gruszki mogą poszczycić się Francuzi i Belgowie. To tylko oni rozpoznali lecznicze właściwości gruszki. Z okresem skutek ten został się i wielki w Polsce. 

Grusza to krótkie drzewo z linie różowatych. Najbardziej znanym gatunkiem gruszki jest grusza pospolita. Pierwotnie drzewa te istniały jedynie w przestrzeni umiarkowanej Eurazji, nie sięgając tak daleko na północ jak jabłoń, ponieważ wymagania cieplne grusz są wyższe. Gatunków gruszek istnieje znacznie, oraz ich systematyka nastręcza trudności. Odmiany gruszek bowiem szybko się ze sobą krzyżują, tworząc liczne podgatunki. Szacuje się, że grusza zawiera od 30 do 60 gatunków. Podczas wielowiekowej uprawy wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian gruszek. 

Grusza to drzewo o wysokim kształcie, choć istnieją również krzewiaste odmiany gruszek. Pędy gruszek są zazwyczaj proste, sztywne, łukowato wygięte i szybko pokryte cieniami. Ich barwa jest zmienna: potrafią stanowić zielone, żółtawe, ciemnoczerwone lub brązowe. Liście gruszy są eliptyczne i wydłużone. To one stanowią ważne prawu do oznaczania gatunków gruszek. Kwiaty gruszy zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie wciąż są jasny kolor.

Owoce gruszy są często wydłużone, przy szypułce nieco stożkowate. W miąższu gruszki występują komórki kamienne. Skórka owocu jest dosyć duża, ziarnista, w kolorze żółtym, zielonym lub brązowym. Grusze najlepiej rosną w polach żyznych i przyjemnych.

Gruszki średniej wielkości mają około 60 kalorii, więc jak na skutek, kalorii w gruszce jest niezwykle niewiele. Dzięki niskiej ilości kalorii, gruszki można korzystać w diecie odchudzającej. Spośród wszystkich elementów mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Gruszki możne są a ponadto w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszki to drogie źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Ponadto gruszki zawierają także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna stanowić popularnym składnikiem pożywnej diety. W siłę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów.