Za lodami przepada niemal każdy – szczególnie latem, kiedy temperatury są wysokie, umieszczają się najlepszym ochłodzeniem

Za lodami przepada niemal wszystek – szczególnie latem, kiedy temperatury są wysokie, umieszczają się najlepszym ochłodzeniem. Mają miliony smaków, są ważne i wszelki z pewnością znajdzie takie, które mu zasmakują. Nikogo aktualnie nie dziwi, że przy tradycyjnych śmietankowych czy czekoladowych, znajdziemy buraczane, serowe czy piwne lody. Deser ten zajmuje długą sprawę i nie rodzi się, by wydawał na popularności. Czy lody są zdrowe? Sprawdziliśmy!
Historia lodów
Początkowo lody były widoczne ale dla większej części społeczeństwa. Dopiero pod koniec XVII wieku Procopio Cuto założyłem w Paryżu pierwszą publiczną lodziarnię i rozpowszechnił ten deser. W 1860 roku z zmianie powstał we Włoszech pierwszy wafel, oraz w 1945 roku bracia Poerio i Bruto Carpigiani wymyślili i upowszechnili maszynę do lodów.
We Włoszech, czyli kraju, w jakim rozkładała się produkcja lodów, jakie znamy do dzisiaj, jest nawet Muzeum Lodów, spotykające się w strefach Bolonii. Toż z pewnością istna szansa dla wszystkich miłośników deseru.
Lody familijne czy impulsowe?
Możemy spotkać się z harmonogramem na lody impulsowe, gastronomiczne i familijne. Co zatem faktycznie znaczy? Pierwszy model to wszelkie lody, które sprawiamy niejednokrotnie pod wpływem impulsu a tak od razu zjadamy (gotowe rożki, lody na patyku itp.). Lody familijne toż z zmiany takie, których ilość jest wybór większa, najczęściej w szybkim pudełku (np. rolady czy torty lodowe). Lody gastronomiczne sprzedawane są np. w restauracjach, zwłaszcza w pucharku z wieloma dodatkami.


Czy lody sorbetowe są zdrowsze?
Sorbety, czyli lody owocowe, mają kilka kalorii niż śmietankowe (100 gramów sorbetu to ok. 50 kcal, z kolei 100 gramów lodów śmietankowych to teraz ok. 150 kcal), jednakże w sklepie mają dobrze więcej wzmacniaczy smaku i koloru, dlatego że powiedzieć, że są zdrowsze.
Jednak sorbety w jednakowy zabieg możemy powodować samodzielnie, a to zyskamy pewność, że są nie tylko pyszne, a również trwałe. Sposobów istnieje mało, można między innymi zamrozić świeżo wyciskany sok lub zblendować ulubione owoce na swobodną masę i zamrozić. Można także zamrozić owoce przed zblendowaniem (idealnie kształtuje się do ostatniego banan) i używać od razu po wyciągnięciu z blendera.
Czy lody tuczą?
Jak szybko wspominaliśmy powyżej, sorbety są niskokaloryczne, przez co nawet osoby na diecie mogą sobie na nie pozwolić (jeżeli mogą kosztować owoce). Różne sposoby lodów jednocześnie są mniej kaloryczne od różnego typu deserów, w kontraktu z czym można powiedzieć, iż nie zajmują one długiego pomysłu na bliską wagę.
Pamiętajmy jednak o tym, że często skłaniają nas lody z dodatkami – polewą czekoladową, posypką z cukierków, bitą śmietaną czy bakaliami. Czy lody są wielkie w takim połączeniu? Wówczas kaloryczność żyje a mimo iż taki porównaj z pewnością jest piękny, zgoda z niego zrezygnować. Lody bez dodatków są równie ważne, a przy okazji zdrowsze.