Soczewica stanowi samotnym spośród najstarszych produktów żywnościowych zwykłych pracownikowi i którymkolwiek z dużo kalorycznych.

Soczewica jest samotnym spośród najdawniejszych produktów żywnościowych przeciętnych mężowi i jednym spośród niezwykle zdrowych. Zawiera mnóstwo odżywczego białka (spośród obecnego powodu soczewicę oznaczano też „mięsem dla ubogich”), błonnika, witamin i czynników mineralnych. Soczewica obniża poziom cholesterolu oraz węglowodanu we krwi, wspomaga odchudzanie i płodność. Wszak więc nie kryzys jej cech. 

Przewiduje się, że soczewica płynie z Azji Środkowej. Jest ona indywidualnym spośród liczbach posiłków, który produkowano na Posadzki. Informacje na jej przedmiot stanowią źródła archeologiczne nawet sprzed 8 tysięcy lat. O soczewicy wspomniano oraz w Księdze (istniała ona kawałkiem chleba narodu żydowskiego w terminie niewoli babilońskiej). Przez tysiąclecia soczewicę zużywano na poważni z jęczmieniem i pszenicą. Jej uprawę rozprzestrzeniono na gruntach Afryki i Europy podczas migracji plemion. Mniej więcej wiek przed swoją erą roślina ta pozostała przyniesiona do Indii. W wielu krajach katolickich soczewica stanowiła pokarm jedzony w ciągu Dużego Postu.

Wśród odmian, największe to: soczewica zielona i czerwona, pozostałe to: żółta, pomarańczowa, czarna, brązowa. Każda z nich bogaci się nieco zapachem i konfiguracją po ugotowaniu, jednakże we ludzi oczekuje się delikatny, orzechowy aromat. Obecnie czołowi producenci soczewicy to: Indie, Turcja, Kanada, Chiny i Syria.

Soczewica przystaje do posiłków niskotłuszczowych natomiast o niskim indeksie glikemicznym. Szklanka ugotowanej soczewicy (150g) to ok. 260 kcal, które wychodzą zwłaszcza z cukrów (45g) i kosztownego białka (ok. 18g). Cennym składnikiem soczewicy jest ponad błonnik, jaki daje w jednostce rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Z witamin i minerałów nowych w ostatniej roślinie, warto przytoczyć: molibden (aż 330 proc. zalecanego dziennego spożycia [RDA] w jednostki), kwas foliowy (ok. 90 proc. RDA), miedź i fosfor i mangan (prawie połowa dziennego zapotrzebowania). W stosunkowo niezliczonych porcjach (20-38 proc. RDA) dają też: witamina B1, B5, B6, magnez, potas i cynk. 

Oba rodzaje błonnika w małych ilościach dobrze tłumaczą na czynność systemu trawiennego. Błonnik nierozpuszczalny wzrasta i przyciąga wodę w kołu jelita, ułatwiając wypróżnianie. Błonnik rozpuszczalny z zmian ma lepki żel, który także pęcznieje, ale tłumaczy na uczucie sytości. Ponadto żel ten, pokrywając ścianki przewodu pokarmowego, spowalnia wchłanianie węglowodanów (cukrów) zaś owym samym nie wywołuje nagłych wzrostów insuliny. Błonnik pomaga również oczyszczanie systemu z toksyn. 

Stworzono dobry eksperyment, posiadający na końca zweryfikowanie zależności pomiędzy rodzajem diety a ryzykiem zgonu z początku choroby niedokrwiennej serca. W badaniu wzięło udział ponad 16 tys. osób w powszechnym wieku z oryginalnych krajów. Typowe wzorce dania były przebiegające: wyższe spożycie nabiału w Europie Północnej, większe spożycie ciała w Losach Skupionych, dieta śródziemnomorska w Europie Południowej oraz większe spożycie zbóż, produktów sojowych i ryb w Japonii. Gdy naukowcy zbadali ostatnie pojedyncze, pokazało się, że warzywa zmniejszały zagrożenie choroby niedokrwiennej serca o ponad 80 proc. 

Badania opublikowane w Archives of Internal Medicine potwierdzają, że spożywanie żywności zawierającej błonnik, takiej jak soczewica, pomaga zapobiegać chorobom serca. We wspomnianym badaniu wzięło udział prawie 10 tys. dorosłych Amerykanów; badano ich zwyczaje żywieniowe przez 19 lat. Osoby, które jadły około 20 g błonnika dziennie rzadziej powstawały na dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Udział soczewicy w ochronie chorób serca nie występuje tylko w ujętych w niej włóknach, ale jednocześnie obecności znacznej ilości kwasu foliowego i magnezu. Kwas foliowy pomaga obniżyć poziom homocysteiny – aminokwasu, który obecnie obserwowany jest wewnątrz duży czynnik ryzyka chorób serca. Magnez w zdrowych dawkach poprawia przepływ krwi, tlenu oraz substancji odżywczych. Brak tego składnika może zwiększyć ryzyko zawału. 

Oprócz zbawiennego przychodu na projekt trawienny i uczucie, błonnik rozpuszczalny stabilizuje również stan cukru we natury. Jeżeli zamierzasz insulinooporność, cukrzycę lub hipoglikemię, soczewica pewno zadziałać zrównoważyć gospodarkę insulinową, zapewniając spokojny i cichy dopływ sile w układzie. Naukowcy porównali dwie wersji osób z cukrzycą typu 2, które kosztowały odpowiednio 24 i 50g błonnika dziennie. Grupa, która potwierdzała większą liczba błonnika, miała gorsze stężenie zarówno glukozy we natury, kiedy także insuliny (hormonu zmniejszającego jej zakres). Również większa podaż błonnika wpłynęła na zredukowanie poziomu trójglicerydów o jeszcze 10 proc. oraz lipoprotein o młodej gęstości (niekorzystnych) o 12,5 proc. Soczewica zapewnia powolne spalanie węglowodanów i poprzez nowoczesny w niej magnez oraz żelazo. Żelazo jest integralnym składnikiem hemoglobiny, który transportuje tlen z płuc do ludzi komórek organizmu, i i stanowi strona pierwszych systemów enzymatycznych wytwarzających energię. 

Witaminy z wiary B, w które obfituje soczewica, mają wkład w zamianach aminokwasów i metabolizmie węglowodanów zożonych. Mangan i oceniany istnieje do przeciwutleniaczy. Dodatkowo wspomaga działanie magnezu i przyspiesza niektóre enzymy biorące start w regeneracji tkanki łącznej. Zaś potas pozwala utrzymać równowagę kwasowo – zasadową, reguluje objętość komórek i ciśnienie wewnątrzkomórkowe. 

Długookresowe nadmierne spożywanie molibdenu (jaki w soczewicy przedstawia w gigantycznych dozach), że może doprowadzić zapalenie stawów. U zwierząt jego nadmiar powoduje utratę smaku i ograniczenie życia.