Posiadamy silne relacje dla miłośników czekolady – ulubiony słodki przysmak dużo osób nie tylko poprawia nastrój, ale również świetnie przychodzi na zdrowie.

Mamy pewne informacje dla miłośników czekolady – ulubiony słodki przysmak wielu pań nie tylko poprawia nastrój, ale też świetnie wchodzi na zdrowie. Naukowcy odkryli, że życie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru. Jaka czekolada jest najmłodsza?

Czy istnieje zdrowa czekolada? Jej lecznicze marek nie są żadną tajemnicą. Co roku pojawiają się nowe badania, które wykazują, że gorzka czekolada chroni serce, zapobiega cukrzycy, i nawet otyłości. Wszystko to wartość otrzymujących się w niej antyoksydantów.

Najnowsze testy przeprowadzono w Norfolk w Anglii i wydrukowano w czasopiśmie medycznym „Heart”. Badanie trwało 12 lat a zrozumiało aż 25 tys. osób. Strona spośród nich (20 proc.) w ogóle nie jadła czekolady, inni jedli jej przeciętnie 7 g dziennie. Wśród badanych były wyjątkowo osoby, które spożywały 100 g czekolady każdego dnia, czyli całą tabliczkę.

W toku 12 lat badacze obserwowali zarówno dietę ochotników biorących udział w teście, kiedy natomiast ich treść medyczną. Po przeanalizowaniu danych okazało się, że u kobiet jedzących czekoladę ryzyko chorób serca było mniejsze o 11 proc. niż u tych, którzy zwolnili spośród tego przysmaku. Zagrożenie śmiercią z powodu chorób układu krążenia zmniejszyło się u wielbicieli słodkiego przysmaku o 25 proc., a wystąpienie udaru o 23 proc. Amatorzy czekolady istnieli również mniej zagrożeni chorobą wieńcową.

Angielskie pytania są przełomowe, ponieważ do ostatniej chwili wciąż podkreślano, że cukier i olej są największymi wrogami zdrowego serca. Nowe odkrycie pokazuje jednak, że czekolada nie tylko nie szkodzi, ale nawet chroni układ krążenia. Naukowcy zaznaczają jednak, iż taki wpływ czekolady na zdrowie wymaga jeszcze dokładniejszych analiz i powtórzenia testów.

Nie przepadasz za gorzką czekoladą? Na pewno się ucieszysz, bo uczestnicy angielskiego badania jedli zarówno gorzką, jak również mleczną czekoladę. Wyniki badania dowodzą więc, że nawet słodka czekolada, którą tak uwielbiamy, może istnieć pożądana dla zdrowia.

Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady to zasługa przeciwutleniaczy wydobywających się w kakao, jakiego nie jest za wielu w mlecznej czekoladzie. Wyniki badań wskazują więc na to, iż toż dziwne elementy mlecznej czekolady potrafią stanowić naprawdę potrzebne dla zdrowia. Eksperci sugerują, że zminimalizowanie ryzyka chorób układu krążenia prawdopodobnie istnieć zasługą wapnia i kwasów tłuszczowych dostających się w mleku.

Nowe pytania to balsam na duszę wszystkich łasuchów. Chociaż czekoladę kwalifikuje się do słodyczy, wiele badań wygląda na to, że to jedyny z najmłodszych smakołyków. Jeśli zależymy zjeść coś słodkiego, możemy swobodnie sięgać dopiero po nią. Miejmy jednak o tym, żeby wybierać produkt doskonałej marki i zwracać uwagę na budowa kakao.

Lista powodów, dla jakich warto jeść czekoladę, ciągle się wydłuża. Co chwila miesięcy pojawiają się nowe doświadczenia, które wpływają pozytywny wpływ czekolady na zdrowie. Nie staje zatem nic dziwnego, niż skusić się na kostkę smakołyku. Jak zwykle radzimy jednak umiar, bo nawet najzdrowsze materiały w nadmiarze mogą ujawnić się szkodliwe.