Podobnie jak szparagi, ananas został nagrodzony na dworze króla Ludwika XIV.

Również jak szparagi, ananas został oszacowany na dworze króla Ludwika XIV. Jego znalezienie i późniejszą sławę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. Wykonywany w moc krajach tropikalnych, rozsławiony pozostał na pełnym świecie podbijając serca wielu spośród nas. Charakterystyczny smak, smak i soczystość, sprawia, że ananas posiada dużo miłośników zdrowych słodkości.

Ananas jadalny (Ananas comosus L.) to roślina o określonym wyglądzie. Jego uczuciem jest produkt. Jego moc niekiedy trafia do 5 kg, a miąższ okrywa łupina. Na jego czubku wypowiada się pióropusz długich, sztywnych liści. Owoce ananasa dojrzewają porą letnią. Największe plantacje obecnie przebywają w Meksyku, Brazylii oraz Chinach, a ponadto na Hawajach także w regionie Filipin.

Dzięki zwartości błonnika i słabej cenie energetycznej, ananas polecany stanowi w dietach odchudzających, wspomagając pracę jelit i poprawiając funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Błonnik ponadto daje poczucie sytości na dłużej, gdyż pęcznieje w żołądku dzięki zawartości pektyn i celulozy. Dodatkowo obniżania wysoki stopnia glukozy we natury. Duża zawartość wody w miąższu ananasa nie tylko gasi pragnienie, a również pozwala na bliską detoksykację i nawodnienieorganizmu. Zawartość enzymu o określi bromelia, sprawia, że ananas jest szczególnie dobrym reduktorem masy ciała. Ułatwia trawienie białek, skrobi i tłuszczów. Wzmaga metabolizm, wykazując właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Ponadto enzym ten, posiada wszechstronne zastosowanie: wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakrzepom krwi, łagodzi bóle, zbija temperaturę ciała w sukcesu gorączki czy wspomaga leczenie dny moczanowej. Duża zwartość witaminy C stosowana istnieje oraz w kosmetyce jako składnik kremów na przebarwienia czy preparatów anti-aging. Właściwości przeciwzapalne świetnie kontrolują się w kremach z linii antycellulitowych, a zawartość enzymów grana jest do środków peelingujących.

Ananasy duże są w cukry, których zawartość może korzystać 14 %. Są oraz wiele ważnych witamin. Daleko w ananasie jest witaminy C, która wzmacnia system oraz pomaga przed infekcjami. U niej odnajdziemy oraz witaminy z rodziny B (B1, B2, B6), A też PP. Ponadto zlokalizujemy w nich kwasy organiczne, składniki mineralne, takie jak miedź, cynk, żelazo, mangan czy potas oraz estry kwasu kawowego oraz p-kumarowego z glicerolem. Dodatkowo ananas jest wynikiem niskokalorycznym, zawiera 54 kcal w 100 g. Reguluje pracę jelit przez zawarty w nim błonnik pokarmowy (1,2 g/ 100 g owocu), a i posiada unikalne enzymy m.in. bromelinę, która wykazują silne działanie proteolityczne.