Owoc granatu wypełniony jest przyjemnymi, soczystymi nasionami natomiast toż one przydzielają się do utrzymania.

Owoc granatu wykonany jest przyjemnymi, soczystymi nasionami plus zatem one przypisują się do utrzymania. Nie wszyscy informacją, w jaki rób wziąć z pewnej łupiny małe nasiona granatu, by nie pobrudzić wszystkiego czerwonym sokiem. Wbrew pozorom nie istnieje wówczas takie trudne. Dowiedz się, jak jeść granat także jak stworzyć szybką sałatkę z ziarenkami granatu.

Owoc granatu pokrywa twarda łupina o żółtej lub purpurowej barwie. Wewnątrz łupiny znajduje się miąższ zintegrowany z mnóstwem soczystych, krwistoczerwonych, jadalnych ziaren o słodkim i orzeźwiającym smaku. Najlepsze są te owoce, jakie zamierzają skórkę ładną i lśniącą. Warto uważnie wybierać owoce podczas zakupów, bo jeśli skórka będzie zbyt twarda, z prostymi plamami, pewno więc stanowić, że wynik był źle przechowywany oraz nie będzie teraz tak soczysty. Ponieważ plamy z wyciągu z granatu są trudne do usunięcia, należy ostrożnie wydobywać nasiona z skóry.

Żeby wydobyć nasiona granatu z łupiny, należy odciąć jego wierzchnią część (koronę), a następnie pokroić produkt na części i postawić do miski z wodą. Po ok. dziesięciu minutach moczenia w naczyniu z wodą rozdzielamy granat na grup, aż zauważymy, że nasiona opadają na dno, a łupina powstaje na powierzchnię. Łupiny wyrzucamy, a nasiona odcedzamy na sitku i przechowujemy do osuszenia (potrafimy kosztuje i osuszyć na ręczniku papierowym). Do użytkowania dodają się nasiona i napój z granatu. Możemy zjeść same nasiona, przygotować sałatkę z dodatkiem granatu, np. z serem feta lub owocową, albo wykorzystać nasiona do dekoracji.