Orzechy to jedyny z najmłodszych produktów spożywczych.

Orzechy to pewien z największych produktów spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych korzystnie wchodzą na pozycję mózgu, wzmacniają moc i troszczą o zdrowie serca. Nowe badania wykazały, że orzechy są też skuteczną metodą zapobiegania nowotworom, i ich obecność w diecie oddziałuje na przedłużenie życia.

Miłośnicy chrupania orzechów mają preteksty do zabawie. W bieżącym etapie zaprezentowały się dwa inne pytania dotyczące właściwości orzechów. Naukowcy z Kliniki Mayo oraz Uniwersytetu w Minneapolis wykazali, że jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. W poszukiwaniu udział wzięło ponad 30 000 pacjentów. Okazało się, że u osób, które jadły co kilka 3 porcje orzechów w tygodniu ryzyko śmierci powiązane z rakiem stanowi o 40 proc. niższe w zestawieniu do kobiet, jakie w zespole nie jedzą orzechów.

Badacze wykazali, że orzechy w diecie mogą zapobiegać rakowi jelita grubego, macicy oraz trzustki. Eksperyment nie wykazał, aby orzechy działały na mniejsze ryzyko zapadnięcia na inne typy nowotworów. Nie pokazano również, że orzechy mogą zabezpieczać przed cukrzycą typu 2.

Kolejne argumenty, aby jeść więcej orzechów dotarły z Holandii. Na Uniwersytecie w Maastricht badano **przez 10 lat wpływ orzechów na zdrowie**. W eksperymencie wzięło udział 120 000 kobiet i typów w wieku 55-69 lat. Po zebraniu informacji o ich wyglądzie życia, chorobach oraz umieralności, badaczom udało się ustalić, co może stanowić metodą na długowieczność. Okazało się, że jedzenie 10 g orzechów dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 proc. Osoby, które regularnie jadły orzechy rzadziej odpowiadałyby na nowotwory, choroby układu oddechowego oraz schorzenia układu nerwowego.

Holenderskie badanie potwierdziło to wcześniejsze odkrycia dotyczące pozytywnego wpływu spożycia orzechów na plan sercowo-naczyniowy i pełną kondycję organizmu.

Co ciekawe, badacze z Maastricht wykazali, że również orzeszki ziemne pozytywnie chodzą na bliski układ. Fistaszki tak szczerze nie są orzechami, ponieważ przylegają do rodziny roślin strączkowych. Zła informację istnieje taka, że jedzenie masła orzechowego nie daje tak korzystnych produktów dla zdrowia, jak spożywanie orzechów w nieprzetworzonej formie.