Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom oraz starzeniu się i wspomagają wszą odporność organizmu.

Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu. Żaden klarowny sok nie posiada takich stronie. Dlatego profilaktycznie dorosły gość powinien wypijać samą albo dwie szklanki soku jabłkowego dziennie, koniecznie mętnego nie klarownego.

Pomysłodawcą i pierwszym autorem badań był profesor z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Znalazłeś on, że mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobrych kontaktów z rodziny polifenoli (głównie flawonoidów), które u ludzi wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne.

Porównanie mętnego soku jabłkowego z czystym

Wrocławscy naukowcy porównali dwa rodzaje wyciągów z jabłek – częstego i czystego oraz nektaru z szeroką ilością miąższu. Wykazałoby się, że sok jabłkowy mętny wykazywał pięciokrotnie większą możliwość wymiatania wolnych rodników. – Dlatego uważam, że profilaktycznie dorosły człowiek powinien wypijać jedną lub dwie szklanki takiego soku dziennie – podsumowuje prof. Oszmiański. Jabłka, dzięki zawartości licznych biologicznie czynnych związków, wykazują dużą aktywność przeciwnowotworową, przeciwutleniającą i odbierają w organizmie poziom cholesterolu (w końca zmuszania go przez błonnik). Badania wykazały, że spożywanie 100 g jabłek dzienne o prawie 50 proc. zmniejsza ryzyko zawału serca u ludzi. Owoce te, tak toż kiedy ich przetwory, obniżają również ryzyko astmy, cukrzycy i otyłości.

Dorosły gość powinien wypijać dziennie szklankę mętnego soku jabłkowego

Wypicie 700 ml mętnego soku jabłkowego zwiększa o 52 proc. wzrasta potencjał przeciwutleniający organizmu. Niestety, klarowne przetwory jabłek prawie całkowicie pozbawione są pektyn, witaminy C i więcej 90 proc. związków polifenolowych, a co wewnątrz tym idzie wykazują niską aktywność przeciwutleniającą. Alternatywą do soków klarowanych są soki mętne. Ich realizacja dokonuje się bez obróbki enzymatycznej, klarowania i filtracji, dzięki czemu liczą one bardzo więcej bioaktywnych polifenoli. W Europie Zachodniej i USA od paru lat wzrasta zainteresowanie napojami mętnymi. W Niemczech 20-25 proc., a w Japonii nawet 80 proc. wszystkich przetworów jabłkowych jedzonych jest w perspektyw soków naturalnie mętnych.