Melisa lekarska jest ziołem wielkim także kierowanym od dawien dawna.

Melisa lekarska jest ziołem częstym i używanym od dawien dawna. Pierwsze zapiski o jej użytkowaniu w ziołolecznictwie sięgają starożytnej Grecji. Już jest dawana jako podstawowy domowy środek na stres, bezsenność, palpitację.

Życie oraz pozyskiwanie

Melisa lekarska jest ziołem rzadko będącym oczywiście w Polsce, jej prawdziwym pomieszczeniem jest Europa południowa i Afryka północna oraz część Azji. Morfologicznie przypomina pokrzywę lub miętę. Ukazuje się delikatnym cytrynowym zapachem.

Dla celów leczniczy koncentruje się liście melisy, a potem szykuje się spośród nich napar, suszy lub spożywa surowe. Bardziej ceniona od hodowlanej, jest ogromna postać melisy, ponieważ ma wiele substancji czynnych; niestety melisa rzadko istnieje w współczesnej form w Polsce.

Substancje czynne melisy

Na popularność Melisy lekarskiej, którą niewątpliwie uzyskała, oddaje się wiele substancji czynnych, od garbników, przez flawonoidy, po fenolokwasy, lecz główne właściwości zawdzięcza olejkom eterycznym które mają związki trepenowe.

Melisa – zastosowania i wadzie

Melisa stanowi dużo dokładnie przebadanym ziołem. Na wynik wielu badań potwierdzono jej sprawiania: uspokajające, przeciwskurczowe, redukujące ciśnienie krwi i palpitację (przyśpieszone bicie serca).

Melisę lekarską możemy z powodzeniem wykorzystywać przy zbytnim pobudzeniu nerwowym, bezsenności, nadmiernym stresie, przyśpieszonej akcji serca, depresji.

Uczestniczy w tym punkcie sporządzić napar; łyżkę suszu lub świeżych liści zalewamy w szklance wrzątkiem, parzymy pod przykryciem ok 15min. Tak sporządzony napar spożywamy kilka razy dziennie po 3-4 łyżki jednocześnie.

Dzięki właściwościom łagodzącym i przeciwskurczowym melisa pozytywnie wchodzi na kształt pokarmowy, redukuje wzdęcia, zaparcia, a podczas diety wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn za sprawą lekkich właściwości moczopędnych. Stosujemy napar tak jedno jak powyżej.

Melisa jedzona w toku ciąży oprócz redukowania nudności i łagodzenia pobudzenia nerwowego, podczas karmienia piersią działa mlekopędnie.

Przeciwwskazania

Jedynym poważymy przeciwwskazaniem do korzystania Melisy jest alergia na nią. Nie sprawdzono zagrożenia dla niemowlęta ani osób w ciąży.

Melisa w kuchni

Wbrew pozorom i firmie, zioło to znalazło zastosowanie w kuchni, jako załącznik do sałatek, sosów, mięs i deserów. Wszystko za sprawą lekkiego cytrynowego, orzeźwiającego zapachu. Z powodzeniem może zastąpić trawę cytrynową.

W sensach kulinarnych rzuca się zazwyczaj świeże liście, ponieważ suszone tracą większość przyjemnego aromatu.