Kraby są pyszne, to stworzenie ich widać przyczynić wiele problemów

Obok homarów i krewetek ulubionymi owocami morza są kraby. Jednak są pyszne, to przyrządzenie ich potrafi dostarczyć wiele problemów osobom, które absolutnie nie tworzyły z nimi do czynienia. Zawsze warto samodzielnie się z tym zmierzyć, gdyż przygotowanie krabów we swej kuchni jest przydatne. 

Kiedy mamy przed sobą żywego kraba należy go najpierw przygotować do użytkowania. Aby uśpić skorupiaka, należy go umyć, a potem wsadzić do zamrażarki na 15 minut. Drugą propozycją jest gotowanie żywego. W obecnym obiekcie kraba o średniej wielkości zanurzamy na 8 minut w gotującej się wodzie, czas gotowania większego może wynieść 15–20 minut.

Warto przechodzić na pomocy fakt, iż podczas gotowania będzie wystawiać się niezbyt przyjemny zapach. Po upływie czasu niezbędnego do gotowania zalewamy kraba zimną wodą, by się nie przegotował.

Podczas gdy krab będzie stygnąć, odpowiednio przygotowujemy stół. Robienie tego produkcie morza nie należy do najlepszych, a najlepiej zabezpieczmy blat folią, ręcznikiem papierowym, czy gazetą. Kiedy stół i krab jest skłonny do historii, realizujemy!

W liczby kolejności należy wykręcić wszystkie nogi i kleszcze – do nadcięcia może zaprezentować się przydatny ostry nóż. Wtedy te cechy oszczędzamy na talerz bok. Teraz obracamy kraba „na plecy” i odrywamy znajdujące się na brzuchu mniejsze skorupy, które przypominają fartuszek.

Następnym krokiem jest przełamanie na pół tego, co stało nam w dłoniach (ręcznie lub wspomagając się nożem). Wyjmujemy zewnętrzną i niską część mięsa. Blaszki, chrząstki oraz skrzela nie dodają się jedzenia, więc należy mieć o ich oddzieleniu. Pozostało nam obrać szczypce i stopy w punkcie wydostania pozostałego mięsa. Można wykonać to przez rozbicie młotkiem lub nacięcie nożem w centralnym miejscu czerwonej części.