Często kupujesz owoce i warzywa w supermarkecie?

Często kupujesz owoce oraz warzywa w sklepie? Podczas cotygodniowych dużych zakupów wchodzimy do alejki ze czystymi materiałami a przy okazji uzupełniamy zapasy zysków oraz warzyw.

Większość z nas zna, że lepiej kupić je na kiermaszach natomiast w małych zieleniakach, ale atrakcyjne promocje i wygoda skłaniają nas do obrotów w markecie. Ukazuje się jednak, że idealne i lśniące produkty nie są nie takie zdrowe, na jakie wyglądają. Dowiedz się, czemu nie powinieneś kupować błyszczących jabłek z supermarketu.

Owoce dla perfekcjonistów

Morza i błyszczące jabłka, idealnie nałożone na wagach półkach, wyglądają bardzo smacznie i zachęcają, aby zamontować je do koszyka. Cena zazwyczaj jest kusząca, dlatego chętnie dokonujemy zakupy zysków w markecie. Jesteśmy szczęśliwi, że robimy taki duży sposób mieszkania oraz ze smakiem jemy perfekcyjne jabłka.

Niestety, w ostatnim przykładu zdanie „nie wszystko złoto, co się świeci” nabiera szczególnego znaczenia. Jasne i apetycznie wyglądające jabłka tylko udają zdrowe – tak naprawdę bardzo im do owoców bezpośrednio z jabłoni, pełnych witamin, minerałów i pięknych przeciwutleniaczy.

Producenci żywności zrobią wiele, aby zachęcić nas do obrotów. Niestety, przebywamy w świecie, w jakim wszystko wymaga stanowić świetne – od makijażu po artykuły do utrzymania. Część z nas nie chciałaby osiągnąć jabłka ze „linią” – o nierównym kolorze, z plamkami i wyjątkowym kształcie.

Aby jabłka lepiej wyglądały, producenci stosują specjalnych materiałów do nabłyszczania skórki. Najczęściej podaje się szelak, czyli naturalną żywicę pozyskiwaną z… odchodów insektów. Dzięki szelakowi jabłko ma błyszczącą powłokę oraz stanowi zdecydowane na obicia. Poza tym korzysta dłuższe życie – wosk chroni przed zepsuciem, dlatego jabłko pokryte szelakiem może dłużej leżakować w markecie.

Do „upiększania” jabłek uzyskuje się też wosk Carnauba pozyskiwany z liści palm będących w Brazylii. Oba rodzaje wosku bierze się również poza przemysłem spożywczym, np. do produkcji wosków do podłóg czy samochodów.

I co się kryje pod woskowaną skórką? Jabłka należą do którychkolwiek z najświeższych owoców, ponieważ zawierają cenne witaminy oraz pektyny, które dobrze przychodzą na organizm pokarmowy. Nie zazwyczaj przecież możemy wykorzystać z dobroczynnych składników wydobywających się w jabłkach.

Przy uprawie owoców kojarzone są pestycydy, jakie planują chronić plony przed szkodnikami. Niestety, silne substancje chemiczne nie pozostają jeszcze bez wpływu na skutki, które pomagają. Pestycydy zanieczyszczają ziemię, powietrze oraz wodę i robią się w żywności. Spożycie dużej zawartości produktów zawierających pestycydy niesie ze sobą ryzyko wielu chorób – od zatruć pokarmowych, przez zaburzenia hormonalne, aż po nowotwory. Negatywne działanie pestycydów nie jest odczuwalne od razu, jednak ciągłe spożywanie szkodliwych substancji że po jednym czasie wywołać problemy ze zdrowiem.

Co potrafimy osiągnąć, aby jeść zdrowe jabłka? Przede każdym zmienić przystąpienie do obrotów i uświadomić sobie, że idealne warzywa i skutki nie są naturalne. Warto wybierać organiczne owoce, kupować od pewnych sprzedawców albo zacząć samodzielnie uprawiać niektóre gatunki. Pamiętajmy również, aby zawsze przed jedzeniem dokładnie myć owoce oraz warzywa pod bieżącą wodą.